FIRE in België met de 3 niveaus van Financiële Vrijheid
Financiële vrijheid, of FIRE
Als we spreken over financiële vrijheid of FIRE in België, spreken we voor iedereen over iets anders. Het is één woord, maar gelinkt aan heel veel verschillende drom en of doelen. De ene droomt ervan om nooit nog een dag te moeten werken & elke dag zonder wekker wakker te worden. Voor de ander gaat FIRE over de vrijheid om te kunnen werken waar en wanneer hij of zij dat wil en liefst van al nog zo snel mogelijk ook. En nog voor iemand anders gaat financiële vrijheid over slim investeren zodat er meer tijd met de kinderen, familie en vrienden beschikbaar is.
FIRE, het is één woord maar met heel erg veel persoonlijke definities.
In deze blogpost probeer ik jou een eenvoudige definitie van financiële vrijheid te geven, en een samenvatting van de drie verschillende niveaus die we makkelijk kunnen onderscheiden.
Lets talk freedom – Wanneer ben je Financieel Vrij
We kunnen zeggen dat iemand financieel vrij is, als er genoeg middelen zijn om niet meer te moeten werken en dus te kunnen leven van inkomsten uit kapitaal. Heel erg eenvoudig samengevat is financiële vrijheid dus van zodra je meer inkomsten haalt uit kapitaal, als dat je jaarlijkse uitgaven hebt
Jaarlijkse inkomsten uit kapitaal > jaarlijkse uitgaven
Over hoeveel geld dat dan precies gaat is afhankelijk van hoe je droomleven eruit ziet, en is dus ook voor iedereen heel persoonlijk. Voor het gemak onderscheiden we daarom 3 verschillende niveaus van financiële vrijheid, namelijk:
- financiële veiligheid
- financiële vrijheid
- absolute financiële vrijheid
Niveau 1 – Financiële veiligheid
Het eerste niveau van vrijheid, is dat van financiële veiligheid. Dit niveau bereik je van zodra je passieve inkomsten groot genoeg zijn om je levensnoodzakelijke kosten te dekken én de helft van al je luxe uitgaven.
Onder de levensnoodzakelijke kosten vallen bijvoorbeeld onderstaande uitgaven, die ervoor zorgen dat je zonder zorgen kan overleven:
- Een dak boven je hoofd
- Eten
- Energie
- Water
- Internet
- Telefonie
- Gezondheidszorg
- ect ...
Daarnaast heb je op het niveau van veiligheid ook voldoende passief inkomen om in te staan voor de helft van je 'luxe' uitgaven, zoals bijvoorbeeld:
- Uit eten gaan
- Nieuwe kledij
- Reizen
- Hobby kosten
- ect ...
Niveau 2 – Financiële vrijheid
Het tweede niveau is dat van de Financiële Vrijheid. Wanneer je dit niveau bereikt heb je voldoende passief inkomen om je volledige huidige levensstandaard te betalen. Dat wil zeggen dat je inkomsten uit je investeringen groot genoeg zijn om alle maandelijkse, jaarlijkse en dagelijkse kosten die je hebt te dragen.
Op dit niveau van vrijheid kun je stoppen met werken, en gewoon verder doen met je huidige leven. Je hoeft verder op niets te bezuinigen of te besparen. Je hoeft ook niet op zoek naar extra inkomsten uit een (bij)baan wanneer je met vakantie wil vertrekken. Je passief inkomen dekt alles.
Niveau 3 – Absolute financiële vrijheid
Welkom op het derde, ultieme, niveau van financiële vrijheid. Je bent absoluut vrij als je je huidige leven kan behouden met passief inkomen én je nog voldoende over hebt om al je zotste dromen te betalen ook.
Absolute vrijheid = alle dromen betaald met passief inkomen
Alles wat je maar kan dromen wordt bij het bereiken van absolute financiële vrijheid betaald met de passieve inkomsten uit je opgebouwde vermogen.
Uiteindelijk is alles mogelijk zolang je je maar houdt aan de 4 regels voor financiële vrijheid:
- Weet hoeveel je nodig hebt
- Investeer regelmatig
- Verlaag je kosten en investeer het verschil
- Verhoog je opbrengsten en investeer het verschil
Conclusie – Weet wat je wil & maak een plan
Focus op de lange termijn en weet wat je wil. Als je niet weet wat je wil maakt het ook niet uit waar je komt... dus de eerste stap is bepalen wat je écht zelf wil.
Welk niveau van vrijheid streef je zelf naar? Welke kosten moet je daarvoor dekken?
Hoe zou je leven eruit zien als je dat niveau van vrijheid bereikt?
Eens je weet hoeveel geld je nodig hebt, en tegen wanneer, kun je een duidelijk plan maken. In dat plan benoem je bijvoorbeeld welk percentage van je maandelijks inkomen je gaat investeren, hoeveel je maandelijks budget maximaal mag zijn, waar je kosten kan besparen, en in welke assets je gaat investeren.