Hoe FIRE worden in België (Financial independent Retire Early)?
FIRE Belgium financieel vrij
FIRE
JonasVermeulen
FIRE
07/05/2023
7 min
0

Hoe FIRE worden in België (Financial independent Retire Early)?

07/05/2023
7 min
0

In dit artikel bespreken we de essentiële stappen naar financiële vrijheid (FIRE) in België. Je leert hoe je voor je 65 kunt stoppen met werken en welke strategieën je kunt toepassen om jezelf op weg te helpen naar een financieel vrij leven. We gaan in dit blog artikel bespreken wat FIRE is, hoeveel geld je nodig hebt voor FIRE, hoe je dat berekent, en welke stappen jij kan nemen om een financieel vrij leven te bouwen.

WAT IS FIRE?

FIRE staat voor "Financial Independence, Retire Early" en is een beweging die de traditionele kijk op pensioen en financiën uitdaagt. Het idee achter FIRE is dat mensen streven naar financiële onafhankelijkheid, zodat ze op jongere leeftijd kunnen stoppen met werken en hun leven op hun eigen voorwaarden kunnen leiden.

Het concept van FIRE draait om twee essentiële pijlers: het bereiken van financiële onafhankelijkheid en vervolgens vroeg met pensioen gaan. Laten we deze concepten eens nader bekijken:

 1. Financiële onafhankelijkheid: Dit houdt in dat je genoeg passief inkomen verdient om je reguliere uitgaven te dekken zonder actief te hoeven werken. Passief inkomen kan afkomstig zijn van beleggingsinkomsten, vastgoedbeleggingen of andere bronnen die geld blijven genereren, zelfs als je niet actief aan het werk bent. Om financiële onafhankelijkheid te bereiken, is het van cruciaal belang om verstandige financiële beslissingen te nemen, maandelijks zoveel mogelijk geld aan de kant te zetten, en slim te beleggen.
 2. Vroeg met pensioen gaan: Nadat je financiële onafhankelijkheid hebt bereikt, ben je niet langer afhankelijk van een traditionele job om in je levensonderhoud te voorzien. Dit stelt je in staat om ervoor te kiezen om eerder met pensioen te gaan dan de meeste mensen. Het betekent echter niet noodzakelijk dat je helemaal stopt met werken. Veel mensen die FIRE nastreven, vinden nog steeds voldoening in het nastreven van passies, ondernemerschap of vrijwilligerswerk, zonder de druk te voelen om een traditionele 9-5-job te behouden.

 

HOE BEGIN JE ERAAN?

Beginnen met FIRE kan overweldigend lijken, maar het is mogelijk om het stap voor stap aan te pakken. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om te beginnen met FIRE:

1. Stel duidelijke doelen: Bepaal wat financiële onafhankelijkheid en vroeger dan je 65 stoppen met werken voor jou betekenen. Hoeveel geld heb je nodig? Welke levensstijl wil je leiden?

2. Maak een budget: Breng je inkomsten en uitgaven in kaart. Identificeer waar je geld naartoe gaat en kijk waar je kunt besparen. Spaar elke maand een vast bedrag voor je FIRE-doelen.

3. Elimineer schulden: Richt je op het afbetalen van hoge rente schulden, zoals creditcardschulden. Hoe sneller je schulden aflost, hoe meer geld je kunt investeren.

4. Bouw een noodfonds: Zorg voor een noodfonds met voldoende geld om 3 tot 6 maanden aan levensonderhoud te dekken. Dit geeft je gemoedsrust en voorkomt dat je bij onverwachte situaties je FIRE-plan moet onderbreken.

5. Verhoog je spaarpercentage: Probeer je spaarpercentage te verhogen door besparingen te maximaliseren. Snij in onnodige uitgaven en kijk naar manieren om je inkomen te verhogen.

6. Beleg slim: Leer over beleggen en ontwikkel een beleggingsstrategie die past bij jouw risicobereidheid en doelen. Overweeg indexfondsen of ETF's, omdat deze vaak een goede balans bieden tussen rendement en risico.

7. Investeer in jezelf: Investeer in je kennis en vaardigheden om je carrièrekansen te vergroten en je mogelijk salaris te verbeteren. Of leer vaardigheden waarmee je gaat ondernemen.

8. Vermijd levensstijlinflatie: Als je inkomsten stijgen, pas dan je levensstijl niet onmiddellijk aan. Blijf leven alsof je minder verdient en zet het extra geld opzij voor je FIRE-doelen.

9. Volg je voortgang: Houd regelmatig je financiële voortgang bij. Stel doelen op korte en lange termijn om gemotiveerd te blijven. Maandelijks een overzicht maken van je financiën van de voorbije maand en een plan maken voor de komende maand zijn geen overbodige luxe.

10. Blijf gedisciplineerd: FIRE bereiken vergt tijd en inzet. Wees geduldig en blijf vastberaden om je doelen te bereiken.

Onthou dat FIRE geen one-size-fits-all aanpak is. Pas deze stappen aan jouw persoonlijke situatie aan en wees bereid om je plan aan te passen naarmate je leven en doelen veranderen.


HOEVEEL GELD NODIG VOOR FIRE IN BELGIE?

Het benodigde bedrag voor FIRE varieert sterk, afhankelijk van je levensstijl, verwachte uitgaven tijdens je pensioenjaren en de regio waar je woont. Er is geen vastgesteld bedrag dat voor iedereen van toepassing is. Het doel van FIRE is om genoeg geld te hebben om je reguliere uitgaven te dekken zonder dat je actief moet werken voor inkomen.

Om een ruw idee te geven, wordt vaak de "4% regel" gebruikt als vuistregel in de FIRE beweging. Volgens deze regel zou je genoeg vermogen moeten hebben om jaarlijks 4% van je totale vermogen op te nemen om je uitgaven te dekken, en dit bedrag zou moeten volstaan om je pensioenjaren door te komen zonder dat het vermogen opraakt.

Om te berekenen hoeveel geld je dan in jouw geval nodig hebt, doe je je jaarlijkse uitgaven maal 25.

Dit betekent dat als je bijvoorbeeld €40.000 per jaar nodig hebt om van te leven, je ongeveer €1.000.000 aan vermogen zou moeten hebben om financieel onafhankelijk te zijn. Dit komt neer op €40.000 maal 25 = €1.000.000.

Het is echter belangrijk op te merken dat de 4% regel geen garantie biedt, omdat rendementen op beleggingen kunnen variëren en er onvoorziene omstandigheden kunnen zijn. Sommige mensen kiezen ervoor om een veiligere marge te nemen en een lager percentage van hun vermogen per jaar op te nemen.

Daarnaast moet je rekening houden met factoren zoals inflatie, belastingen en medische kosten, die allemaal van invloed kunnen zijn op je financiële situatie tijdens je pensioenjaren. Het is daarom essentieel om een gedetailleerd financieel plan te maken en eventueel een financieel adviseur te raadplegen om je te begeleiden bij het bereiken van jouw FIRE-doelen.

HOE BOUW JE SLIM VERMOGEN OP VOOR FIRE?

België heeft op financiëel vlak één groot voordeel:  er is geen vermogensbelasting of vermogenswinstbelasting.

Een groot voordeel van vermogen opbouwen in België is dat er geen belastingen zijn op meerwaarde. Dit betekent dat wanneer je beleggingen in waarde stijgen, je geen belasting hoeft te betalen over de gerealiseerde winsten. Dit is een belangrijk aspect voor beleggers die streven naar financiële groei op lange termijn.

Het belastingvrije karakter van meerwaarden is vooral gunstig voor beleggers die zich richten op passieve beleggingsstrategieën, zoals het aanhouden van indexfondsen of ETFs op lange termijn. Door hun beleggingen te behouden en niet te verkopen, kunnen beleggers profiteren van de kapitaalgroei zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over fiscale gevolgen.


DIT ZIJN DE STAPPEN VOOR FIRE IN BELGIE

Nu heb je al een aantal bouwstenen voor FIRE in Belgie. Hier zijn 4 concrete stappen die je vandaag al kan toe passen om je op weg te helpen naar financiële vrijheid:

 1. Bereken hoeveel je nodig hebt: Het begint allemaal met het begrijpen van je financiële doelen. Bereken hoeveel geld je nodig hebt om financieel vrij te zijn. Denk aan je gewenste levensstijl tijdens je pensioenjaren en de maandelijkse uitgaven die daarmee gepaard gaan. Dit geeft je een duidelijk doel om naartoe te werken. Hou daarbij ook rekening met inflatie. Want je leven kost binnen 10 jaar wellicht een stuk meer dan vandaag.
 2. Investeer maandelijks: Een van de krachtigste gewoonten die je kunt nemen is om elke maand een vast bedrag te investeren. Door regelmatig te investeren, profiteer je van het effect van samengestelde groei. Kies verstandige beleggingsopties die passen bij je risicotolerantie en langetermijndoelen. Binnen de FIRE Community in België wordt vaak gekozen voor indexfondsen of ETFs. We hebben bovendien een hele gratis masterclass over het onderwerp, hier kun je inschrijven.
 3. Beheers je kosten & investeer meer: Kijk kritisch naar je uitgavenpatroon en identificeer waar je kunt besparen. Vermijd onnodige uitgaven en zoek naar manieren om slim met je geld om te gaan. Het geld dat je bespaart, kun je vervolgens investeren om je vermogen sneller te laten groeien.
 4. Verhoog je inkomen en investeer meer: Naast het bezuinigen op kosten, kan het verhogen van je inkomen een significant verschil maken. Overweeg mogelijkheden om extra inkomsten te genereren, zoals freelancen, een bijzaak starten of investeren in je professionele ontwikkeling. Het extra geld dat je verdient, kun je toevoegen aan je investeringen en zo je vermogensopbouw versnellen.

WAARIN KUN JE BEST BELEGGEN VOOR FIRE IN BELGIE?

Er zijn als belegger talloze beleggingsmogelijkheden. Soms kan het overweldigend zijn om door het bos nog de bomen te zien. Wij geloven dat Indexfondsen of ETFS een goede manier zijn om vermogen op te bouwen, omwille van verschillende rendenen:

 1. Diversificatie: Indexfondsen en ETFs volgen doorgaans een brede marktindex, zoals de S&P 500, MSCI World of Vanguard All-World. Hierdoor zijn ze van nature gediversifieerd, omdat ze beleggen in een groot aantal bedrijven binnen die index. Dit vermindert het risico van het investeren in individuele aandelen en verhoogt de stabiliteit van je portefeuille.
 2. Lage kosten: Indexfondsen en ETFs hebben over het algemeen lagere beheerskosten in vergelijking met actief beheerde fondsen. Omdat ze passief de index volgen, hebben ze minder transactiekosten en hebben ze geen dure fondsbeheerders nodig. Dit betekent dat er meer van je beleggingsrendement behouden blijft. En dat kan duizenden tot honderdduizenden euro’s verschil maken op het eind van de rit.
 3. Eenvoudig en transparant: Het kopen van indexfondsen of ETFs is een eenvoudige manier om te beleggen. Ze worden verhandeld op de beurs, net als individuele aandelen, waardoor je ze gemakkelijk kunt kopen en verkopen. De samenstelling van de index waarop ze zijn gebaseerd, is ook transparant, zodat je precies weet waar je in belegt.
 4. Kan makkelijk met weinig tijd Door het passieve karakter van ETFs is het regelmatig handelen erin helemaal niet nodig. Daardoor is het mogelijk op een heel eenvoudige manier te beleggen zonder daarbij dagelijks of wekelijks de markt te moeten volgen of bedrijven te analyseren. Je koopt met ETFs gewoon de totale markt, wat kan in minder dan 5 minuten per maand.
 5. Goede prestaties op lange termijn: Hoewel ze niet proberen de markt te verslaan, hebben indexfondsen en ETFs historisch gezien solide prestaties geleverd. Ze hebben bewezen dat ze de algemene trend van de markt volgen, en aangezien de markt op de lange termijn meestal stijgt, hebben beleggers goede rendementen gezien.

 Zelf leren beleggen? Ontdek hoe wij het aanpakken in onze gratis online masterclass. 

TOT SLOT

De FIRE beweging heeft veel volgers in België vanwege de aantrekkelijke belofte van meer vrijheid en onafhankelijkheid in het leven. Het geeft mensen de kans om hun tijd te besteden aan wat ze echt willen doen, in plaats van te blijven werken om alleen maar de rekeningen te betalen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat FIRE niet voor iedereen haalbaar of wenselijk is. Het vereist een zorgvuldige planning en levensstijlkeuzes die niet voor iedereen geschikt zijn. Bovendien kunnen onvoorziene gebeurtenissen, zoals medische noodsituaties, de financiële situatie van een persoon beïnvloeden. Als je je plan gaat bouwen, hou  dat dan in je achterhoofd.

FIRE moedigt om na te denken over hun financiële doelen en de manier waarop ze hun leven willen leiden. Of je nu FIRE nastreeft of niet, het kan nooit kwaad om bewust om te gaan met je geld en te streven naar financiële stabiliteit en welzijn.

Reacties
Categorieën