De #5 Gouden Regels Om Succesvol Te Investeren In Turbulente Tijden
FIRE community blog
FIRE
JonasVermeulen
FIRE
07/04/2023
2 min
0

De #5 Gouden Regels Om Succesvol Te Investeren In Turbulente Tijden

07/04/2023
2 min
0

Hoe investeren en tijden van crisis?

De wereld staat nog maar eens op z’n kop. De inflatie bereikt de hoogste percentages in een generatie.  De gasprijzen lopen op, energiefactuur wordt elke maand duurder en duurder... Kortom: het is crisis.

Door de oplopende inflatie zijn centrale banken bereid het goedkoop-geld-beleid van de afgelopen jaren bij te sturen. Geld lenen zal dus duurder worden. Intrestvoeten gaan omhoog, en dat is meestal geen goed nieuws voor aandelenmarkten.

Het gevolg is redelijk eenvoudig: algemene onrust op de beurzen. Dalende koersen. Portefeuilles in het rood. Bezorgde blikken, angstzweet, soms ook blinde paniek.

Gelukkig hoeft het zo niet te zijn. Toch niet voor jou. In dit artikel geef ik jou 5 gouden tips om succesvol te investeren in tijden van crisis. Let’s go for it.


1 – Time in the market beats timing the market

Nu alles op en neer gaat kan het verleidelijk zijn om het ‘goede’ moment te kiezen om in te stappen. Op lange termijn valt er meer winst te halen met in de markt de blijven dan met het kiezen van het exacte goede momenten. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 99% van de professioneel financieel adviseurs het slechter doen als de markt op lange termijn. Zelfs de mensen die er professioneel mee bezig zijn kunnen dus het juiste moment niet kiezen. Dus loop niet in die val.


2 – Keep your emotions in check

De voorbije 100 jaar zijn regelmatig aanzienlijke dips of crashes gebeurd. Keer op keer heeft de markt zich hersteld. Dat zal nu niet anders zijn. Correcties en crashes maken deel uit van de beurs, maar ze gaan altijd ook weer voorbij. Merk je dat je gespannen wordt van rode cijfers? Leg je gsm dan even weg, sluit de bank app af, en laat je aandelen een maand voor wat ze zijn.


3 – Blijf regelmatig bijkopen

Als je al op regelmatige tijdstippen bijkoopt, blijf dat nu dan ook doen. Een dip of crash is geen reden om je strategie te herzien, of om ‘’even te wachten tot het minder daalt’’. Doe verder en vertrouw op de lange termijn. Moest je wat extra geld hebben wat je kan investeren kan nu misschien wel een goed moment zijn om iets extra in de beurs te stoppen.


4 – Niemand heeft een glazen bol

Niemand, en daarmee bedoel ik helemaal niemand, weet wat er met de beurs zal gebeuren. Niemand weet of de beurs gaat dalen of stijgen. Dus ga niet uit van het advies van één of twee adviseurs die zeggen weten welke kant de markt zal opgaan, zelfs als ze wel héél overtuigend klinken.


5 – Zoom uit

Focus op de lange termijn. Op korte termijn kan de beurs misschien dalen, maar op lange termijn gaat ze altijd weer omhoog. Neem er even een beursgrafiek van de S&P500 bij en stel die in op een zo lang mogelijke termijn. Je zal zien dat de beurs op lange termijn maar één weg kent: omhoog.


En als uitsmijter

Als je deze 5 tips ter harte neemt ben je al beter op weg als de meerderheid van de investeerders! De meerderheid van de investeerder schiet nog in paniek, koopt te duur aan en verkoopt te goedkoop. De meerderheid van de investeerders verliest de lange termijn uit het oog. Dat zal jou gelukkig niet meer overkomen ;)


Reacties
Categorieën