De rol van obligaties in je portfolio
De rol van obligaties in je portfolio
Beleggen
FIRE COMMUNITY Support
Beleggen
03/06/2025
2 min
0

De Rol Van Obligaties In elk Portfolio

03/06/2025
2 min
0

De afgelopen jaren hebben veel beleggers zich gericht op aandelen, vooral gezien het indrukwekkende rendement dat de aandelenmarkten hebben opgeleverd. Maar wat is de rol van obligaties in een evenwichtig portfolio? Laten we deze vraag samen verkennen door naar de voordelen van obligaties te kijken, hun rendement in het verleden en hoe ze een cruciaal onderdeel kunnen zijn van een goed gespreid portfolio.

Wat zijn Obligaties?

Obligaties zijn in essentie leningen die worden uitgegeven door bedrijven of overheden. Wanneer een overheid of bedrijf geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor de financiering van projecten, kunnen ze obligaties uitgeven. Als belegger koop je deze obligaties, en in ruil daarvoor ontvang je rente, ook wel de coupon genoemd. Aan het einde van de looptijd wordt de lening terugbetaald.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat een brouwerij zonnepanelen wil installeren, maar niet genoeg eigen middelen heeft. Ze kunnen dan obligaties uitgeven om het benodigde kapitaal te halen. Dit is de basis van hoe obligaties functioneren: je investeert in een lening en ontvangt rente over de looptijd.

Risico's van Obligaties

Hoewel obligaties over het algemeen als veiliger worden beschouwd dan aandelen, zijn er ook risico's aan verbonden. Als de uitgever van de obligatie in financiële problemen komt, kan het zijn dat je investering verloren gaat. Daarom is diversificatie belangrijk; spreid je investeringen over verschillende obligaties en overweeg om voor een obligatie ETF te kiezen, die in duizenden obligaties investeert.

Daarnaast kan de koers van een obligatie tijdens de looptijd schommelen. Als je je obligaties zou verkopen voor het einde van de looptijd is het dus mogelijk dat je er minder voor krijgt, dan wat je er oorspronkelijk voor hebt betaald.

Waarom Investeren in Obligaties?

De afgelopen tien jaar hebben obligaties een rendement van ongeveer 1 tot 1,5% opgeleverd, terwijl aandelen gemiddeld 10 tot 12% rendement hebben opgeleverd. Dit heeft geleid tot de vraag: waarom zou je nog in obligaties investeren? Het antwoord ligt niet alleen in het rendement, maar ook in de stabiliteit die obligaties aan je portfolio kunnen toevoegen.

Rendement en Risico van Obligaties

Als we naar de lange termijn kijken, zien we dat aandelen gemiddeld 10% per jaar zijn gegroeid over een periode van 40 jaar, terwijl obligaties ongeveer 4% rendement hebben opgeleverd. Dit is misschien niet spectaculair, maar het is voldoende om de inflatie bij te houden.

Een belangrijk aspect van risico is volatiliteit. Obligaties hebben over het algemeen minder volatiliteit dan aandelen. Dit betekent dat je portfolio minder fluctueert als je er obligaties in opneemt. Bovendien hebben crisisperiodes vaak een tegenovergesteld effect op aandelen en obligaties: wanneer aandelen dalen, stijgen obligaties. Dit kan je portfolio beschermen en stabiliteit bieden in onzekere tijden.

Voorbeeld Portfolio's: Aandelen vs. Obligaties

Laten we kijken naar verschillende portfolio-samenstellingen en de impact daarvan op rendement en risico. We analyseren een periode van 20 jaar, inclusief belangrijke marktcorrecties zoals de financiële crisis van 2008 en de COVID-19 pandemie.

  1. 100% Aandelen: Dit portfolio zou een rendement van ongeveer 9% hebben opgeleverd met een volatiliteit van 13,3%. De maximale daling zou ongeveer 50% zijn geweest tijdens een crisis.
  2. 80% Aandelen, 20% Obligaties: Dit portfolio zou een rendement van 7,8% hebben opgeleverd met een lagere volatiliteit van 10,5% en een maximale daling van 37%.
  3. 60% Aandelen, 40% Obligaties: Het rendement zou verder zijn gedaald naar 6,5%, maar ook de volatiliteit en maximale daling zouden zijn afgenomen.
  4. 40% Aandelen, 60% Obligaties: Dit defensieve portfolio zou een rendement van 5,2% hebben opgeleverd, met een maximale daling van slechts 13% tijdens dezelfde periode.
  5. 100% Obligaties: Dit portfolio zou slechts iets meer dan 2% rendement hebben opgeleverd, met een maximale daling van ongeveer 21% door de recente stijging van de rentevoeten.

Conclusie: De Juiste Portfolio Samenstelling

De keuze tussen aandelen en obligaties hangt sterk af van je persoonlijke risicoprofiel en beleggingsdoelen. Als je bereid bent om meer risico te nemen voor een potentieel hoger rendement, kan een aandelenportfolio meer geschikt zijn. Maar als je op zoek bent naar stabiliteit en bescherming tegen marktvolatiliteit, zijn obligaties een waardevolle aanvulling.

Het is belangrijk om te onthouden dat de financiële markten voortdurend veranderen. Wat in het verleden heeft gewerkt, biedt geen garantie voor de toekomst. Overweeg om je portfolio regelmatig te herzien en aan te passen aan je persoonlijke situatie en de marktomstandigheden.

Wil je meer leren over hoe je een slim lange termijn portfolio kunt opzetten? Schrijf je dan in voor mijn masterclass over beleggen. Hierin worden de belangrijkste principes behandeld om je geld op een slimme manier voor je te laten werken. Klik hier om je in te schrijven >>


Reacties
Categorieën