Bitcoin ETF kopen in België en Nederland
Bitcoin ETF SEC goedgekeurd
Beleggen
JonasVermeulen
Beleggen
01/11/2024
7 min
0

Bitcoin ETF kopen in België of Nederland

01/11/2024
7 min
0

Kan ik een bitcoin ETF kopen in België of Nederland? Er zijn heel wat mogelijkheden voor beleggers die Bitcoin en andere cryptomunten willen aankopen in Europa. Zo zijn er onder andere Bitcoin ETFs, Ethereum ETFs, en Cardano ETFs die je kan kopen in België en Nederland.

Nadat het er al lang zat aan te komen is het ook eindelijk gebeurd: de Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commision) heeft op 10 januari 2024 de elf aangevraagde Bitcoin ETFs goedgekeurd. In dit artikel overloop ik alles wat je moet weten over deze Bitcoin ETFs. We doen dat aan de hand van een aantal vragen:

  • Wat is er precies gebeurd?
  • Wat is het gevolg daarvan?
  • Wat verandert er voor mij als belegger?
  • Is het beter om zélf crypto te kopen, of kan ik beter kiezen voor een Crypto ETF?
  • Conclusie

Dit artikel is ook als video beschikbaar. Klik op onderstaande video om af te spelen


  1. Wat is er precies gebeurd?

Afgelopen jaar hebben 11 vermogensbeheerders waaronder Blackrock, WisdomTree, ARK, Invesco en VanEck een aanvraag ingediend om een Bitcoin ETF te mogen lanceren in de US. Die werd nu dus goedgekeurd door de Amerikaanse Securities & Excahgne commission waardoor deze binnenkort op de Amerikaanse markt kan komen.

Als Europese belegger kun je die op dit moment niet kopen. Daar zou een aparte procedure voor moeten worden opgestart.

  1. Wat is het gevolg daarvan?

Deze goedkeuring is een volgende stap in het volwassener worden van Crypto als asset categorie. Bovendien biedt het nu de mogelijkheid aan o.a. grotere vermogensbeheerders om ook blootstelling aan crypto te creëren. Dat zou dan weer goed zijn voor de vraag naar Bitcoin. En als de vraag stijgt, stijgt ook de prijs.


 Crypto-believers zien de acceptatie van een Bitcoin ETF dus als een kans om de waarde van hun investeringen te zien stijgen. Zeker omdat na deze goedkeuring al volop speculaties aan de gang zijn over welke munt de volgende wordt in het rijtje crypto-ETFs op de Amerikaanse markt.

  1. Wat verandert er voor mij als belegger?

Als Belgische of Nederlandse belegger verandert er niets. De Amerikaanse goedkeuring betekent niet dat de Amerikaanse ETFs meteen op de Europose markt verhandelbaar zijn. Daarvoor moet een aparte aanvraagprocedure worden opgestart bij de verschillende Europese regulatoren. Die is op dit moment nog niet opgestart.

Je kan de nieuwe Bitcoin ETFs in Europa dus niet aankopen.

Als belegger hoef je daar echter niet op te wachten. Er is in Europa al meerdere jaren een uitgebreid aanbod van crypto ETFs beschikbaar, waarbij je makkelijk kan handelen in de 10 grootste cryptomunten. Bovendien koop je die ETFs eenvoudig bij je broker. Bolero, Keytrade Bank, Saxo en Degiro hebben allemaal minstens een aantal crypto ETFs in hun aanbod opgenomen.

Je kan dus al beleggen in een breed aanbod van cryptomunten via ETFs als Europese belegger! Voor al deze munten is reeds een ETF beschikbaar:

  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. Solana
  4. Binance BNB
  5. Ripple
  6. Cardano
  7. Polkadot
  8. Avalance
  9. Polygon
  10. Cosmos

Hieronder zie je een overzicht van verschillende ETFs die op het moment van dit onderzoek beschikbaar zijn voor beleggers in Belgie en Nederland, voor 3 van de grooste cryptromunten:



Daarnaast zijn er ook meer en meer ETFs beschikbaar die niet beleggen in één specifieke crypto asset, maar meteen een mandje van verschillende crypto munten aanbieden. Dat geeft je meteen spreiding over verschillende cryptomunten.

Het onderstaande overzicht geeft je een idee van verschillende crypto basket ETFs die vandaag in Europa reeds verhandeld worden.

Let daarbij wel goed op de market capitalisation. Het grootste fonds heeft op dit moment een totale kapitalisatie van 124 miljoen. Dat is een vrij klein fonds. Een klein fonds heeft als nadeel dat de liquiditeit zwak kan zijn. Daarmee bedoel ik dat er wellicht maar beperkte handel in dit soort producten is, waardoor het kan zijn dat je niet altijd een koper vind als je je ETF weer zou willen verkopen. Beleggen in dit soort trackers met een lage marktkapitalisatie kan dus zeer risicovol zijn. En het liquiditeitsrisico komt bovenop het al erg speculatief karakter van crypto als beleggingscategorie.

Onderstaande lijst geeft een paar voorbeelden van crypto basket ETFs, ook weer gerangschikt op basis van marktkapitalisatie.



  1. Is het beter om zélf crypto te kopen, of kan ik beter kiezen voor een Crypto ETF?

Als je overtuigd bent om een deel van je portfolio in crypto te beleggen, blijft natuurlijk de vraag of je niet beter zélf in crypto kan beleggen in plaats van de iets duurdere crypto ETFs. Tegenover het gemak van crypto aankopen via een ETF staan wel een paar nadelen ook, onder andere de kosten die daarbij komen kijken.

In dit volgende stuk loop ik je door de voor-en nadelen van beide mogelijkheden zodat jij de keuze kan maken die past bij jouw kennisniveau, risicoprofiel en vaardigheden.

Beleggen in Bitcoin en andere crypto assets met ETFs

Beleggen in in crypto via ETFs is een makkelijke manier om van start te gaan als je nog weinig of geen ervaring hebt met cryptomunten.

Je kan crypto ETFs aankopen bij de broker waar je je aandelen, indexfondsen of obligaties aankoopt. Dat maakt dat het aankopen van crypto ETFs voor veel mensen erg toegankelijk is. Bovendien heb je zo al je investeringen op één plek staan. Dat is ook handig om het overzicht te bewaren.

Als je belegt in crypto via een ETF is een ander voordeel dat de veiligheid voor jou geregeld wordt. De ETF-aanbieder zorgt ervoor dat de cryptomunten op een veilige manier zijn weggezet. Dat maakt de kans op verlies, hacking of fraude aanzienlijk kleiner dan wanneer je zelf zou gaan beleggen in cryptomunten.

Er zijn ook enkele nadelen aan zelf beleggen in cryptomunten. Eerst en vooral zijn niet alle ETFs bijalle brokers beschikbaar. Er zijn dus wel een hoop ETFs die bestaan in Europa, ze zijn lang niet allemaal overal te koop.

Bovendien moet je bij het aankopen en verkopen van ETFs ook rekening houden met kosten. Enerzijds zijn er de brokerkosten die je betaalt bij aankoop en verkoop. Deze kosten schommelen tussen 3 en 7,5 euro voor een aankoop met een beperkt bedrag en zijn afhankelijk van de broker die je kiest.

Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de jaarlijkse lopende kosten. Dit zijn kosten je betaalt aan de fondsbeheerder van de ETF. Met die kosten wordt het personeel betaald en wordt je crypto veilig gehouden onder andere.


 Tot slot is er voor Belgische beleggers ook altijd de beurstaks om rekening mee te houden. Deze taks betaal je bij elke aankoop en verkoop van een crypto ETF. De taks bedraagt 0,35% als de ETF in de EER (Europese Economische Ruimte) geregistreerd is, maar niet in België. Als de ETF toch ook in België geregistreerd zou zijn betaal je 1,32% beurstaks bij aankoop en verkoop.

Onderstaand overzicht biedt een samenvatting van de voor- en nadelen van beleggen in crypto door middel van ETFs. Hieronder ga ik ook nog in op de voordelen en nadelen van zelf beleggen in crypto.

Voordelen

Nadelen

Makkelijk en snel

Niet alle ETFs zijn overal beschikbaar

Bij een broker die je al kent

Aankoopkosten zijn duur(der)

Al je investeringen staan op één plaats

Lopende kosten 0,21%-2% per jaar

Wordt veilig voor jou gedaan

Beurstaks bij aankoop en verkoop

 

Zelf beleggen in crypto en bitcoin

Een andere mogelijkheid om te beleggen in crypto is om het zelf te doen in plaats van ETFs aan te kopen die voor jou beleggen in crypto.


 Het grote voordeel zijn de kosten:

Als je zelf crypto aankoopt betaal je transactiekosten die een stuk lager kunnen uitvallen dan de vergoeding die je aan je broker betaalt voor het aan en verkopen. Bovendien zijn er geen jaarlijkse beheerskosten om rekening mee te houden. Dat spaart op jaarbasis 0,2% tot 2% aan kosten uit.

Bovendien is op crypto ook geen beurstaks verschuldigd als je de aankopen zelf gaat doen. Ook dat scheelt weer een stuk op het rendement.


 Een tweede belangrijk voordeel is één van de redenen waarom beleggers kiezen voor crypto: het geef je volledige controle terug zonder afhankelijk te zijn van tussenpartijen. Als je zelf gaat beleggen in crypto kun je op die manier ook de volledige controle terugnemen. Iets wat niet kan als je in crypto zou beleggen via ETFs. In dat geval blijf je afhankelijk van een fondsbeheerder die jouw crypto voor jou beheert en stockeert, en een broker die jouw ETF voor jou ook veilig wegzet.

Er zijn ook nadelen aan zelf beleggen in crypto. Het grootste nadeel lijkt te gaan om de veiligheid. Veel beleggers die kiezen om zelf te beleggen in crypto kiezen ervoor om hun cryptomunten aan te kopen op een cryptobeurs.  De meeste van die beurzen zijn op geen enkele manier gecontroleerd. Dat maakt dat ze erg gevoelig zijn voor fraude en diefstal. Je kan dus heel makkelijk al je crypto verliezen als het fout loopt.

Als je zelf gaat beleggen in crypto is het dus essentieel dat je zélf zorgt voor maximale veiligheid. Dat wil zeggen

  1. 2 factor authenticatie op je account
  2. Je crypto niet op de beurs laten, maar wel stockeren op een cold wallet.
  3. Zorgen dat je cold wallet op een veilige plek ligt zodat je die niet kwijt raakt, of ze gestolen wordt
  4. Zorgen dat je je toegangssleutels ook op een veilige plek bewaart.

Er komt dus wel wat bij kijken om zelf in crypto te beleggen én je centen maximale veiligheid te geven.

Een tweede grote nadeel is de toegankelijkheid. Als belegger kun je crypto niet aankopen via je traditionele bank of broker. Je zal dus een nieuwe cryptobroker of cryptobeurs moeten kiezen waarop je kan handelen in cryptomunten. Dat brengt een beetje zoekwerk en analysewerk met zich mee. En je moet ook leren werken met het nieuwe platform.

Onderstaande tabel biedt een overzicht van alle voordelen en nadelen.

Voordelen

Nadelen

Lagera aankoopkosten

Veiligheid zelf te organiseren

Geen jaarlijkse kosten

Kan niet via traditionele kanalen

Zelf volledige controle

  1. Conclusie

De goedkeuring van de SEC voor het lanceren van Bitcoin ETFs op de Amerikaanse makt kan kansen bieden voor Bitcoin en de crypto markt in haar geheel. Voor Europese beleggers verandert er vandaag heel weinig. Er is namelijk al keuze uit ruim 55 verschillende ETFs die investeren in verschillende crypto assets. Als Europese belegger kun je dus de keuze maken om in crypto te investeren via ETFs of om het zelf te doen. Beide mogelijkheden hebben voor en nadelen. Welke voor jou de beste mogelijkheid is hangt af van je eigen kennisniveau, risicoprofiel en voorkeuren.

 Dit artikel is op geen enkele manier promotie om te beleggen in cryptomunten. Cryptomunten hebben een hoog speculatief karakter en opereren in een grotendeels ongereglementeerde markt. Er is een (hoge) kans op fraude, diefstal en de hoge koersschommelingen kunnen er voor zorgen dat je snel veel geld kwijt raakt. Handel altijd na het doen van voldoende onderzoek, en waak over de veiligheid. Onthou dat er maar één persoon is die écht het beste wil voor je geld, en die ben jij zelf.

Op een rijk en vrij leven
 Jonas

Reacties
Categorieën