Welke belastingen betaal je als belegger in België?
Welke belastingen betaal je als belegger in België?
De belastingdruk in België is hoog. Volgens de OESO zelfs de op zeven na hoogste ter wereld.
We betalen ons blauw aan belastingen en andere heffingen. En toch zijn er manieren om, zeker als belegger, ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk van je centen voor jou aan het werk houdt.
Ja, er zijn slimme manieren om het aandeel van de fiscus in jouw koek zo klein mogelijk te houden, en gelukkig maar. Want niemand betaalt graag belastingen, ook beleggers niet. En toch is de kans groot dat je met je beleggingen per ongeluk teveel belastingen betaalt.
In dit artikel bespreken we de verschilende belastingen waar je rekening mee moet houden als je start met beleggen in Belgie. We geven je ook 3 strategiën die je kan toepasssen om zo weinig mogelijk belastingen te betalen.
Bekijk dit artikel als video
1. Welke belastingen betaal je op aandelen, en wanneer betaal je ze?
Als belegger moet je rekening houden met 3 soorten belastingen bij het handelen in aandelen of ETFs die beleggen in aandelen:
- TOB of taks op beursverrichtingen. Deze is betaalbaar bij aankoop en verkoop.
- Meerwaardebelasting. Deze is (al dan niet) betaalbaar bij verkoop en is gebaseerd op de winst die je maakt met handelen.
- Dividendbelasting: Deze betaal je in de loop van je aandeelhouderschap, op het moment dat je dividenden ontvangt.
Wanneer deze belastingen precies verschuldigd zijn hangt dus af van een aantal factoren. Die factoren, en hoe je je belastingen als belegger zo laag mogelijk houdt, bespreken we in deze blogpost.
Voor dit artikel gaan we ervan uit dat je handelt als natuurlijk persoon (dwz niet vanuit een juridische structuur).
2. Hoeveel bedraagt de TOB (taks op beursverrichtingen)?
De eerste belasting om rekening mee te houden is de Taks op Beursverrichtingen (TOB). Dit is een belasting die je betaalt op elke aankoop- en verkooptransactie van aandelen.
Er zijn drie verschillende tarieven voor de TOB (taks op beursverrichtingen): 0,12%, 0,35% of 1,32%. Hoeveel TOB je betaalt is afhankelijk van welke producten je precies aankoopt.
Als je aandelen koopt of verkoopt is de situatie het meest eenvoudig: dan betaal je altijd 0,35% beurstaks.
Van zodra je gaat handelen in ETFs wordt het opletten. Bij beleggen in ETFs hangt je TOB af van waar de ETF al dan niet geregistreerd is én speelt het ook een rol of een ETF accumulerend of distribuerend is
Vraag 1: Is de ETF geregistreerd in de EER (EU + Noorwegen, Liechtenstein & IJsland) of niet?
Als je ETF niet geregistreerd is in een land die behoort tot de EER is de situatie eenvoudig. In dat geval bedraagt je beurstaks 0,35%.
Van zodra je kiest voor een ETF die wel binnen de EER geregistreerd staat hangt het af van waar de registratie precies gebeurt, en of de ETF accumuleert of niet. Onderstaande afbeelding maakt wellicht veel duidelijk.
Vraag 2: Als de ETF in de EER geregistreerd is, is het dan de Accumulerende of de Distribuerende variant?
- ETF staat in EER geregistreerd en is de distribuerende variant: 0,12% beurstaks verschuldigd
- ETF staat in de EER geregisterd en is de accumulerende variant: in dit geval hangt het er nog van af of de ETF in België geregistreerd staat of niet
- ETF geregisteerd in België: 1,32% beurstaks
- ETF niet geregistreerd in België: 0,12% beurstaks
Dus als je de keuze hebt tussen twee accumulerende ETFs, waarvan de ene in België geregistreerd staat en de andere niet, kun je dus beter kiezen voor de variant die niet in België geregisterd is.
Onderstand overzicht vat het netjes voor je samen
Dus de eerste manier om zo weinig mogelijk belastingen te betalen: beleg enkel in accumulerende indexfondsen (ETFS) die in de EER geregistreerd zijn, maar niet in België.
3. Hoeveel belastingen betaal je op dividenden?
De tweede belasting op aandelen en ETFs komt op het moment dat je dividenden zou ontvangen.
Op dividenden betaal je in België 30% roerende voorheffing (maar een er is een vrijstelling)
Deze wordt voor Belgische bedrijven aan de bron afgehouden. Voor buitenlandse bedrijven is het afhankelijk van broker tot broker of de dividendbelasting wordt ingehouden. Als de roerende voorheffing niet aan de bron wordt ingehouden moet je ze zelf opnemen in je belastingaangifte.
De roerende voorheffing geldt zowel voor wie investeert in individuele aandelen, als wie dividenden ontvangt via ETFs.
4. Vrijstelling tot 800 euro voor dividenden.
Wie dividend ontvangt uit beursgenoteerde ondernemingen kan onder voorwaarden genieten van een vrijstelling. Die vrijstelling houdt in dat op de eerste 800 euro ontvangen dividenden geen belastingen verschuldigd zijn. Van zodra je meer dan 800 euro dividend ontvangt, is op bedragen boven dat bedrag 30% roerende voorheffing verschuldigd.
Als de roerende voorheffing toch werd ingehouden kun je ze terugvorderen via je belastingaangifte. Als je de roerende voorheffing nog niet had betaald, moet je ze ook niet langer aangeven.
5. Geen vrijstelling op dividenden voor ETF en collectieve beleggingen.
Let op deze vrijstelling op dividenden geldt niet voor ETFs en andere collectieve beleggingen. Op je investeringen in indexfondsen en ETFs ga je dus altijd rekening moeten houden met 30% belastingen vanaf de eerste euro dividenden.
Als je ervoor kiest om te beleggen in indexfondsen of ETFS is het aangewezen te kiezen voor de accumulerende variant. Deze accumulerende variant betaalt geen dividenden uit maar herinvesteert ze in het aankopen van meer aandelen. Hierdoor betaal je ook geen dividendbelasting. De ontvangen dividenden blijven dus deel uitmaken van je ETF, die daardoor in waarde stijgt. En of die meerwaarde belast is, daar komen we nu toe 😉.
6. Meerwaardebelasting op aandelen
In België investeren in aandelen is fiscaal heel aantrekkelijk. Meerwaarde op aandelen en ETFs die handelen in aandelen is namelijk niet belast. Dus als je vandaag aandelen koopt, en binnen een paar jaar sta je dik in de plus... dan betaal je op de meerwaarde die je op die aandelen realiseert geen belastingen. Nul, nada niets.
Er is wel één belangrijke voorwaarde: je moet voor de fiscus beleggen vanuit een lange termijn goede huisvader principe. Dat houdt onder andere in dat je niet te frequent mag handelen. Als je toch regelmatig aankopen en verkopen zou doen kan je winst in aanmerking worden genomen als divers inkomen. En over divers inkomen zijn 33% belastingen verschuldigd.
7. Zo weinig mogelijk belastingen betalen als belegger
Nu we de verschillende types belastingen en de achterpoortjes kennen, kunnen we bepalen hoe we zo weinig mogelijk belastingen betalen als belegger. In deze afbeelding zie je nog eens het volledige overzicht van alle belastingen die je als belegger in België verschuldigd bent.
Dit is hoe je als belegger optimaliseert:
- Betaal zo weinig mogelijk TOB door te kiezen voor accumulerende ETFs die geregistreerd zijn in de EER (maar niet in België).
- Kies er ook voor om zo weinig mogelijk dividenden te ontvangen. Dividend wordt namelijk belast aan 30% roerende voorheffing terwijl meerwaarde is vrijgesteld. Ook hier zijn accumulerende ETFs dus een fiscaal gunstige optie
- En als je gaat beleggen, beleg voor de lange termijn. Dat is niet alleen beter voor je rendement, maar ook voor je belastingen! Lange termijn beleggers betalen in België namelijk geen belastingen op de winst die ze maken.
Samengevat
In dit artikel bespraken we de verschillende vormen van belastingen die van toepassing zijn voor beleggers in aandelen en ETFs in België. We zien daarbij dat er drie vormen van belasting zijn om rekening mee te houden: TOB of taks op beursverrichtingen, meerwaardebelasting en dividendbelasting.
Als belegger kun je zo weinig mogelijk belastingen betalen door het toepassen van deze drie heel eenvoudige tips:
- Kies voor een accumulerende ETF, die geregistreerd is in de EER, maar niet in België.
- Ontvang zo weinig mogelijk dividenden, en al helemaal niet als je belegt in ETFs. Als je belegt in aandelen beperk het ontvangen dividend dan tot 800 euro om geen dividendbelasting te betalen.
- Beleg voor de lange termijn, zo betaal je geen belasting op de winst die je maakt.